Ћирилица  |  Latinica  |  English  |  
   
 
Насловна
 
Власина Верзија за штампу
  Информативни центар за заштиту животне средине
  Предео изузетних одлика Власина
  Власинско језеро
  Пловећа тресетна острва

Када једном одете на Власину, пожелећете да то не буде последњи пут. Власина има чудесну моћ да вас освоји и натера да је опет посетите. Она ће вас очарати својим прелепим пејзажима, чистим ваздухом, здравом и питком водом, као и посебном енергијом коју ћете осећати све време приликом боравка на овој планини.

Власинска висораван са својим највишим, највећим планинским вештачким језером у земљи налази се у jугоисточном делу Србије, на територији општине Сурдулица од које је удаљена 23 км. До Власине и Власинског језера се може доћи из четири правца: од магистралног пута (Београд – Атина), преко Владичиног Хана, Сурдулице до Промаје на Власини (32 км), од магистралног пута (Београд – Атина) одвајањем од Лесковца, преко Власотинца, Црне Траве до Водојажи на Власини (67 км) и из Бугарске из два правца - преко граничног прелаза Рибарце (42 км) и граничног прелаза Стрезимировци (23 км). Сви ови путеви воде на 1230 м надморске висине и до самог Власинског језера.

Власина због својих природних одлика, нетакнуте природе, добре климе, пловећих острва јединствених у свету, проглашена је за предео изузетних одлика.

Пловећа острва са својом густом вегетацијом плове по 16 км² великом језеру и права су атракција. По јединствености у свету, пловећа острва су прави мамац за туристе.

Језеро дужине 12 и ширине 3,5 км, на висини од 1213 м, окружено је планинским венцима (Великим Стрешером 1876, Чемерником 1638, Вртопом 1721, Буковом Главом 1472м), богатом шумом, кристално бистрим речицама, потоцима и прелепим заливима. Посебну лепоту овог плавог драгуља, 36 км у обиму, чине два атрактивна острва Страторија и Дуги Дел, обрасла шумом и зеленилом. За разлику од плутајућих острва, ова два острва мирују и зато представљају туристима рај за одмор и уживање.

Власинско језеро је богато разноврсном рибом: гргечoм, калифорнијском пастрмком, јегуљом, бабушком, грчком бодорком, поточном пастрмком, карашом, белим амуром, поточном мреном, шараном, кленом, сунчицом...

Власина је богата флором и фауном. Регистровано је више од 300 лековитих биљака око језера. Оно што је карактеристично за флору је, свакако, врло ретка биљка месождерка под називом росуља. И животињски свет је разноврстан, а најзаступљеније врсте су вук, лисица, дивља свиња, зец, срна, дивља патка...

На овој планини је клима субпланинска, са кратким, сувим, свежим летима и хладним зимама. Најтоплији месеци су у августу 16°C, јулу 15,8°C и јуну 14°C, а температура воде у летњем периоду износи око 22°C, па је могуће купање. Најхладнији месеци су у јануару -3,6°C, фебруару -2,6°C, децембру -0,7°C. Због ниске температуре снег се задржава преко 3 месеца са дебљином изнад 30 cm. Максимална висина снежног покривача је 97 cm, а број падавина је 54. Ова изузетно ниска температура ваздуха омогућава и појаву леда на језеру, просечне дебљине 40 cm, који се задржава 45 дана. Језеро оивичава заталасана висораван у виду простирног зеленог ћилима, који у зимским месецима прекрива дебели снежни покривач. За љубитеље клизања на леду ово представља прави рај, а дуготрајни и дубок снег и благе и јаке планинске kосе омогућавају бављење многим зимским спортовима: скијањем, санкањем, вожњом скутерима и клизањем. Ако се пак туристи одлуче за другу врсту спортова: кошарку, одбојку, мали фудбал, стони тенис, теретану, то могу себи приуштити у некима од хотела и угоститељских објеката “Власина“, „Нарцис“, „Језеро“, „Бест“.

Хотели поред спортске хале, теретане, конгресне сале, смештаја са двокреветним, трокреветним собама са купатилом, апартманима, нуде и ресторане добре хране у коме прави гурмани и љубитељи лепе и здраве хране имају прилику да пробају специјалитете овог краја као и чувени власински кромпир, сир, мирисне лепиње. Овде можете пробати надалеко познату власинску јагњетину и рибу са Власинског језера. Гостима су на располагању поред уобичајних хотелских услуга, велико фудбалско игралиште, помоћни терени, игралиште за мале спортове. У близини хотела налази се и 350 м дугачка ски стаза за почетнике.

Поред хотела, топао и угодан кутак гости могу наћи у лепим викендицама и многим одмаралиштима: Вила “Бест“, Србија шуме, Зеле Вељковић, одмаралиште Хидроелектране Сурдулица, Tермоелектране Костолац – Копови, Завод за запошљавање Сурдулица.

Свој боравак можете употпунити планинарењем, ловом и риболовом или обиласком историјских споменика. Ми вам препоручујемо манастир Ваведења Пресвете Богородице у Паљи, из 13.века, цркву Св. Илије у селу Риду, кулу и цркву Св. Тројице у Клисури. Ако се, пак, одлучите за шетњу, пријаће вам борова и брезова шума, где можете видети занимљиву белу и ретку маљаву брезу, карактеристичну за ове пределе. Шетајући можете захватити воду са извора, који чине посебно природно богатство и има их преко 70. Најхладнији и најатрактивнији извор је Кладенац Св.Николе.

Они који се не могу одлучити да ли да свој одмор проведу на планини или у бањи, одласком на Власину направиће прави избор јер ће вам Власина понудити и једно и друго. За љубитеље нетакнуте природе то је право место за одмор, опуштање и рекреацију. Еколошки чист простор Власине, њени висови, зелена пространства, здрава и питка вода то најбоље потврђују, а планински ваздух, чист и незагађен, омогућиће вам да дишете пуним плућима и да се кроз уживање у прелепим пејзажима и шетњу добро одморите.

 
Општина Сурдулица
Јавне набавке
Предео изузетних одлика Власина
Сурдулички Културни Центар
Прогрес
YouTube канал
Каталог - Копривштица
Каталог - Сурдулица
Стратегия в общините Сурдулица и Копривщица
Стратегија у општинама Сурдулица и Копривштица
Дунав осигурање
Soulfood
Србија.Моја земља.Моје путовање
 
         
Туристичка организација општине Сурдулица © 2011
Сва права задржана  |  Мапа сајта  |  Посета: 1.607.604