Ћирилица  |  Latinica  |  English  |  
   
 
Насловна  >  Туризам  >  Културно-историјски споменици
 
Спомен - костурница Верзија за штампу

Од 1924. до 22. IV 1941. године, сваке године на Видовдан, одржавано је опело у спомен-костурници као спомен на жртве. Али након априлског рата и окупације Србије 22. IV 1941. године, упали су окупаторски војници и демолирали спомен-костурницу.

1943. године, окупатори су наредили ђацима Грађанске школе да у периоду од 3. до 17. II скину циглу по циглу и сруше спомен-костурницу.

Крипта је затрпана са земљом, а кости су разбацане свуда унаоколо. Тада је локално становништво тајно сакупило део разбацаних костију и сахранило их на старом сурдуличком гробљу. Данас, на месту где почивају кости сурдуличких мученика постоји мало спомен обележје, јужно од цркве Светог Пантелејмона на старом сурдуличком гробљу.

После II светског рата све до 1989. године, није постајала иницијатива да се обнови ово спомен-обележје. Тек тада је пронађен пројекат у Патријаршији у Београду и формиран је одбор за обнову спомен-костурнице и из темеља је кренула обнова. Али је рат и распад Југославије, допринео да се стане са обновом. Тек 2004. године формирано је удружење Стара Сурдулица на челу са професором Томом Радојичићем које је уз помоћ донатора и министарства обновило у оригиналном изгледу спомен–костурницу.

Сада је она опет у функцији, скоро 80 година после њене изградње.


 
Општина Сурдулица
Јавне набавке
Предео изузетних одлика Власина
Сурдулички Културни Центар
Прогрес
YouTube канал
Каталог - Копривштица
Каталог - Сурдулица
Стратегия в общините Сурдулица и Копривщица
Стратегија у општинама Сурдулица и Копривштица
Дунав осигурање
Soulfood
Србија.Моја земља.Моје путовање
 
         
Туристичка организација општине Сурдулица © 2011
Сва права задржана  |  Мапа сајта  |  Посета: 1.607.550