Ћирилица  |  Latinica  |  English  |  
   
 
Насловна  >  Туризам  >  Културно-историјски споменици
 
Спомен обележје жртвама НАТО агресије 1999 године Верзија за штампу

У знак сећања на пале жртве од НАТО агресије 1999. године подигнут је споменик, у парку у центру града, ипред Сурдуличког културног центра.

Општина Сурдулица је претрпела највеће људске жртве и материјална разарања у односу на број становника у СРЈ. Подручје општине је гранатирано 16 пута. На Сурдулицу су пала 62 пројектила, погинуло је 33. људи, највише цивила-старих, жене и деце.

У зверском бомбардовању наше земље учествовале су ваздухопловне и ракетне снаге 19 земаља, чланица НАТО са преко 1.200 бомбардера и других авиона, а у току 78 дана и ноћи непрекидног бомбардовања обавили су 2.300 удара, бацили 21.700 тона најразорнијег експлозива међу којима је и "осиромашени" уранијум, чије ће последице осећати и следеће генерације. Иако су најавили бомбардовање војних циљева, разорили су и тешко оштетили 190 школа и универзитетских установа, 20 болница и клиникa, порушили 60 мостова и уништили 60 фабрика. У НАТО агресији су уништени готово сви објекти од великог значаја за опстанак становништва, као што су производња хране, воде и електричне енергије, лекова.

Oно што је најважније и најстрашније од свега, што се не може обновити ни поправити, то су заувек изгубљени људски животи.

 
Општина Сурдулица
Јавне набавке
Предео изузетних одлика Власина
Сурдулички Културни Центар
Прогрес
YouTube канал
Каталог - Копривштица
Каталог - Сурдулица
Стратегия в общините Сурдулица и Копривщица
Стратегија у општинама Сурдулица и Копривштица
Дунав осигурање
Soulfood
Србија.Моја земља.Моје путовање
 
         
Туристичка организација општине Сурдулица © 2011
Сва права задржана  |  Мапа сајта  |  Посета: 1.607.595